Arkib untuk Februari 19, 2011

TENDANGAN MANJA

Posted: Februari 19, 2011 in Info Tentang Kehamilan

18/2/11 = hahahhaaaa….minggu ni mmg la minggu yang HEBAT!!!! nak tau kenapa???

sebab baby makin aktif..dan aktifff…. menendang2 manja…tersentak2 dibuatnya…kebiasaannya pabila malam la..time mama nak tidur..time tu la dia nk ganggu mama yee…hehehee…takpe2..teruja tu…kekadang tkejut gak,,senak…kekadang suka..hihihihi…. lagi2 la kalau time lepas makan…adoiiyaiii…perot dah sempit…mmg padat la kalau time baby bergerak..mmg terasa… yang mama ni tak abis2 suh papa dan danish rasa tendangan hebat adik dlm perot ni..hihihi… tengok tu…time mama taip ni pun…babay tgh aktif menendang ni….hihihi..

 

Menunggu bayi Ibu menendang?

Banyak yang mengira kalau tendangan bayi dalam kandungan akan tampak seperti tonjolan pada perut. Ternyata tidak juga. Terkadang kalau diraba memang terasa seperti ada tonjolan. Tapi karena di usia 16 minggu bayi Ibu masih terlalu kecil dan ruang geraknya masih luas,  gerakannya kadang tidak teraba. Mungkin karena gerakannya tidak selalu membentur dinding perut.

Saking halusnya gerakan, seringkali saya atau Ibu sendiri pasti tidak sadar bahwa bayi bergerak.

Menanti gerakan pertama

Merasakan gerakan bayi pertama kali, rasanya sangat menakjubkan! Bagaimana tidak, itu bukti nyata kalau bayi dalam tubuh Ibu tumbuh sehat. Tapi, tiap kehamilan bisa berbeda. Walau pun umumnya bayi mulai bisa bergerak pada usia 16-20 minggu, mungkin saja bu tidak dapat memastikan kapan Ibu bisa merasakan gerakan bayi dalam kandungan.

Si Kecil Makin Lincah Bergerak

  • Kehamilan 24-28 Minggu: Di minggu ini, ruang gerak bayi masih luas. Ia bisa bergerak sesuka hati. Jangan salah, suara keras dari luar bisa membuat Ia ‘melompat’. Menjelang usia 28 minggu, Ibu sudah bisa tahu mana gerakan kaki, lutut atau badannya. Bahkan Ibu bisa merasakan ia sedang cegukan.
  • Kehamilan 29 minggu : pada usia ini ruang di dalam rahim Ibu menjadi lebih sempit karena ukuran bayi bertambah. Gerakan bayi Ibu juga makin terbatas. Tapi, sekali bergerak akan terasa kuat.
  • Kehamilan 32 minggu: Makin tumbuh besar, bayi Ibu makin aktif walau ruang geraknya makin sempit. Memang, gerakannya yang kuat membuat Ibu sedikit tidak nyaman, apalagi kalau tendangannya mengenai rusuk Ibu.
  • Kehamilan 36-40 minggu: Ibu pasti bertanya kenapa si bayi jarang menendang. Di akhir  masa kehamilan gerakan bayi memang mulai berkurang. Tidak perlu cemas. Yang penting Ibu masih merasakan bayi bergerak. Sepuluh gerakan dalam  waktu 24 jam masih normal.

Berapa Banyak Gerakannya?

Sebenarnya, bayi Ibu  bergerak setiap saat. Namun, hanya beberapa gerakan yang cukup kuat yang bisa Ibu rasakan. Biasanya Ibu bisa merasakan gerakan kira-kira 10 kali dalam 12 jam. Kalau bayi Ibu bergerak berlebihan,  atau gerakannya membuat Ibu kesakitan, Ibu perlu tanyakan ke dokter.  Begitu juga sebaliknya bila gerakannya kurang.

Katanya….dalam masa ni la baby dalam perut akan mula menerima rangsangan kita..dia dah boleh merasa,mendengar..ape yang kita cakap…so, mmg baguslah kalau selalu perdengarkan ayat2 suci2 Al-quran utk baby..lagi baguss..kalau mama yang membacanya…:)

* Surah Yusuf – untuk anak yang cantik rupa dan akhlak
* Surah Luqman – untuk anak yang cerdik
* Surah Yaasin – untuk anak yang teguh hati dan tidak terpengaruh dengan maksiat
* Surah Maryam – untuk memudahkan bersalin
* Surah al-Hujurat – untuk membanyakkan susu ibu dan sebagainya.

Emosi ibu pun mudah terganggu…so,AWASSS yaaaaaa….sebab emosi ibu boleh mengganggu perkembangan baby dalam kandungan…:)

FOTO-FOTO MAMA SEPANJANG KEHAMILAN…

18/2/11 – Alhamdulillah…baby dan mama sihat2 saje..:) 5bulan 2minggu…:)

masa ni mama,papa,danish nk g tgk festival layang2…hehheee…

tengok la gaya mak buyong yang hampir nak masuk 6 bulan ni..hehheheee….

baby dan mama sihat sejahtera…Lindungi kami Ya Allah..

Baby 5bulan 1minggu… 🙂

19/1/2011 (Besday Mama!!) – Baby 5 bulan..

JENG..JENG..JENG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

TENGOKKKK!! NAMPAK TAK??? MAMA DAH BOLEH MAKAN…. ALHAMDULILLAH….

masa ni dah boleh masak pun..hehhee…lega rasanye..masa2 alahan sudah pun berlalu… wah!!mcm2 mama nk makan ni…kekadang perasaan nak makan sesuatu tu…datang..tapi takde la OVER!!! hehehe..tgk je laa…dah 5 bulan pun still perotnye kecik lagi…

( Sorryyy!! 1-4bulan,masa ni mmg takde mood nk amik pic…uuhuhuhu….)

Diam tak Diam..Hampir 4 bulan dah baby…Terok betul alahan kali ni…Berat mama turun dari 52kg downnnn!! ke 45kg!!!!Allahu Akhbar!!! Terasa Mual..Loya..Yang teramatttt sangat…sampaikan nak minum air masak pun tak boleh…ape saje yg masuk di mulut ni..mesti muntah balik…sampai la muntah air…uuhuhuhuuuu..

Segala2nya mmg terok…mama hanya melepek saje..makan takleh..pening..mcm ni la ragam mak buyong!! hahahaaa.. try makan Obimin..makin mama makan makin terokkkkk!! alahan yang mama hadapi… masa terok tu,tak pulak time g klinik.. mmg down..nak bau ape2 pun tak leh…hanya mampu telan sikit sup,bubur nasi,soto ketupat..tu je laaa..tu pun malam je kompommm keluar balik semuanya… Asam,gula2…minyak kapak,vick,minyak angin…mmg mjadi peneman setia mama masa ni… habis selimut semua mama tabur ngn bau minyak kapak…hahahhaaaa..

mama akan muntah pada waktu malam..masa nak tido…siang tak pulak..just loya yang melampauu je laaa…adoiiyaiii!!sabar2… Papa pun nampak mcm pening pale je tgk keadaan mama…nak wat mcmana… dari segi layanan… hampeh laaaa…zahir dan batin mmg tak terjaga dah…uhuhuh…sory hubby…


Doakan mama cepat baik dari alahan…dan akan bselera makan yee…jangan sampai papa pening nk layan ngidam mama nnti sudah la….hehehheee…

29/10/10..mama dan papa dah g klinik gomen dah…nak p buat kad..:)

kalau ikutkan tarikh 1st period tu…mama dah 8minggu dah ni…masa ni berat mama 47.2kg..uuhuhu…

**9/11/10 = (10minggu) =BERAT MAMA JATUH 46.8KG..(biasalah tulis semua ngn pen merah..uuhu)

**30/11/10 = (12minggu)= BERAT MAMA SAMA 46.8KG lagi…nasib baik tekanan darah smua OK..

**28/12/10= (16minggu)=BERAT MAMA 48.5KG..(wow!!naik!!..tapi mama hadapi masalah kurang darah (10.5)masa ni..pening yang amat sangat…..ye laa..makan kurang..mmg la kena mcm ni…)

**25/1/11=(20minggu) = BERAT MAMA 49.6KG…(aLHAMDULILLAH..MAMA DAH MULA STABIL MASA NI…DARAH PUN DAH OK….

27/1/11 = MAMA G SCAN NGN PAPA…NAK TGK KEDUDUKAN BABY…(KALAU DPT TGK JANTINA..BONUS GAK…hehehee…)

27/1 ni scan..dokter kata baby baru je 19minggu….due date mama 19/6/11…:)

chek yang akak datang 22/2/11 nanti…:) 23bulan masa tu… (5bulan 3minggu)

Tak sangka la…ruper2nye masa ni 25.9.10..(besday abang Danish) baby dah ada dalam rahim mama tau..uuhuhu…

mmg masa ni rasa mcm dah lain macam..selera makan pun btambah!! pastu period pun tak datang2..tapi baru g laa..sbb aku test kehamilan tu pun tak de lagi…ye laaa barukan..3/10/10,mama test pun lom ada lagi..frust je..tp tanda2 mcm org peknan tu dah ada..naluri ibukan…kan rasa sndiri…

Pastu 12/3/10 test,baru la nampak ada line 2..YAhoooo!!!! Alhamdulillah..Akhirnya Tuhan memakbulkan Doa Kami sekeluarga utk mendapatkan sorang lagi umat dalam keluarga bahagiaku ini….Terima kasih Ya Allah atas rezekimu ni…Setelah Hampir 7tahun menanti…:)

Pastu mama n Papa g la klinik nak confirmkan..masa test air kencing tu..mmg dah nampak sangat line 2..tak samar2 lagi..tapi scan,lom ada lagi tanda2nya….ye la..mungkin awal lagi kan..ikut period mcm baru 6 minggu la mcm tu..uuhuhu…excited sungguh!!!

 

Tentukan Jantina Anak Dengan Kalendar Cina Kuno

Psst…ada kaedah untuk tentukan jantina anak..(18 years and above only ! )

Senario untuk memilih jantina anak adalah satu perkara biasa bagi setiap pasangan yang berkahwin lebih-lebih lagi jika sudah 10 tahun berumahtangga dan memiliki sederet anak perempuan tentunya ingin merasa bagaimana ragam si comel yang berlawanan jantina dan begitulah sebaliknya, …Tetapi tahukah anda benih lelaki menjadi penentu jantina bayi kerana benih-benih tersebut ada yang membawa kromosom X dan Y sedangkan telur atau benih isteri hanya membawa kromosom X… 

Tips untuk merancang anak lelaki:

  • Makanan yang berasid seperti buah-buahan limau, nanas, mangga, cuka dan minuman gas perlu dijauhkan selama 2 bulan sebelum mencuba. Makanan laut adalah digalakkan, zat-zat logam kalsium dan magnesim diperlukan.
  • Persetubuhan pada waktu subur isteri iaitu hari penetasan telur isteri ( klik sini )
  • Menukarkan cecair faraj kepada beralkali dengan melakukan douching atau basuh dalam faraj dengan satu alat khas. Sebanyak 20ml air bikarbonat dimasukkan ke dalam faraj lebih kurang 2 jam sebelum melakukan persetubuhan.Cecair ini boleh dibeli di farmasi…eisy seriau jer nak buat…
  • Posisi suami isteri  semasa melakukan hubungan kelamin juga membantu pembentukan jantina anak, sekiranya anak lelaki yang diingini pastikan si suami memancutkan air mani hampir dengan pintu rahim iaitu jauh ke dalam…
  • Si isteri juga perlu mencapai kepuasan yang tinggi kerana boleh mengeluarkan cecair beralkali semasa persetubuhan, ini akan meransang pergerakan kromosom Y

Tips untuk merancang anak perempuan:

  • Digalakkan memakan makanan yang berasid seperti limau, asam, nanas, cuka , air minuman bergas, dan lain-lain,elakkan dari memakan makanan laut.
  • Persetubuhan dilakukan sebelum penetasan telur isteri (ovulasi).Jangan bersetubuh selama 5 hari mulai dari hari ovulasi …
  • Melakukan douching denagn menggunakan cecair asid dua jam sebelum persetubuhan dilakukan
  • Pastikan suami memancutkan air mani hampir dengan pintu faraj kerana kawasan tersebut lebih berasid, ini akan melemahkan kromosom Y dan membiarkan kromosom X sampai ke pintu rahim…
  • Kedudukan suami di posisi bawah juga membantu anda mendapat anak perempuan…ngeh..ngeh..
  • Isteri tidak perlu mencapai kepuasan yang tinggi

Satu lagi adalah dengan menggunakan kaedah kalendar kuno cina,emm keberhasilannya adalah 93%,jom-jom  kita tengok:

Kesemua cara yang diatas boleh dijadikan sebagai usaha…Usaha + Doa = Tawakkal…janganlah frust atau kecewa bila jantina anak yang diidamkan tak berjaya lagi dimiliki kerana yang menentukan adalah Allah jua…Hanya Dia yang tahu hikmah di sebalik sesuatu..
**KALAU IKUT KALENDAR NI…INSYAALLAH AKU BAKAL DAPAT BABY GIRL!!!!!!!!!!!!! HAHAHAHA

ni namanya kalendar cina yang dah lama di kaji dan diguna pakai oleh orang cina sejak beratus tahun dulu. Sebab tu korang selalu nampak mostly Chinese anak mesti sepasang. Kalendar ni dah ada range umur dari 18-45 tahun. So, yang bawah umur dan tak kahwin lagi. Jangan gatal gatal kira! 

Cara nak kira? Senang je…

Katakanlah,

Umur anda 27 tahun dan anda mahukan anak perempuan.

Menurut kalendar cina, bayi perempuan akan dilahirkan  dalam bulan:

  • January
  • Mac
  • Mei
  • June
  • November

image1 Tentukan Jantina Anak Dengan Kalendar Cina

  1. Pilih jantina bayi. G=girl, B=boy
  2. Tengok umur anda ketika hendak melahirkan
  3. Tengok bulan kelahiran, dan pilih.
  4. Berusaha!

Kalau anda pilih untuk melahirkan pada bulan Mei 2010, jadi proses ‘menanam benih’ kenalah buat 9-10 bulan sebelum bulan Mei 2010. Maksudnya, dalam bulan July 2009 korang kena berusaha sehabis baik untuk ‘tanam benih‘.

Mudah je caranya. Keberkesanan kalendar hampir 99% tepat. Ramai yang kata jangkaan jantina anak tepat mengikut kiraan kalendar cina ni. Tapi tu kalau tak salah kira la.

Ada jugak petua orang melayu, petua islam jugak. Tapi menjurus soal pemakanan and cara kita berjimak/bersetubuh ehem2 gitu. Untuk yang malas nak kisah soal pemakanan and cara berjimak tu boleh la try cara ni. Lebih senang. Tapi kalau jangkaan tak mengena janganlah dibuang baby tu. Anak apa pon semua amanat Tuhan. Jaga dan didik dia sebaik mungkin =)

Selamat mengira dan ‘tanam benih‘ untuk yang dah kahwin sahaja!